This house located in the west of Madrid opens its living room to the north to capture the views of the olive groves and the nearby mountains while a courtyard brings the south sunlight into a generous open-plan area.

Luis Aguirre
Sergio Blanco
Razvan Brezoianu
Laura Harutyunyan
Jesús Ramos
Andrés Fernández

Location: Villaviciosa de Odón, Spain
GFA: 250 sqm
Client: Private

The house is located at the highest point of a low-density residential area, so it enjoys unique views. The day-use areas are located on the ground floor, while the bedrooms are found on the upper level.

The interior courtyard not only articulates the different spaces while providing a feeling of transparency and luminosity to the interior space, but it also works as an element of thermal control that warms the house in winter.
In section, the house is arranged at different floor levels so that the living room can have a generous four meters high ceiling, covered with a green roof. This space, enclosed with floor-to-ceiling windows, extends to a porch protected by a large cantilever. The continuous flooring, together with the illusion of the weightless roof, merges the interior and the landscape into one single space.

The kitchen, connected to the living room, the courtyard and the porch, can be opened on both sides, so it works a social gathering space around its island and the outdoor barbecue.

The facade design primarily responds to the views, so there are corner windows breaking the massive aspect of the volume to frame the northwest views of the landscape while offering privacy from the nearby homes.

The exterior façade combines white render with wooden linings in the soffit and around openings. The interior materials offer a minimalist atmosphere with simple continuous pavements and white plastered walls.
The structural system of the building combines a steel framework with composite floor slabs.