The building takes the form of a single volume, optimising the plot and integrating the surrounding urban park. The program is arranged in four interconnected levels, wrapped up in a continuous skin of wavy surfaces.

Team:
Luis Aguirre
Sergio Blanco
Xiao Pu Liu
Antonio Losa
James Tendayi Matsuku

Building area: 31200 sqm
Location: Alhama de Murcia, Spain
Client: Alhama de Murcia city council

AQSO folded auditorium, main entrance, undulating white concrete

The project for this auditorium and theatre, located in a south-western town of Spain, stems from the need to create a public facility in a plot influenced by a large urban park.
The proposal takes shape in a contemporary and singular scheme that optimises the plot in order to provide a public space integrated into the nearby ‘La Cubana’ park. The building is located along the southern boundary of the site and opens northward releasing a public space that works as an urban plaza connected with the street and the gardens. Its external image reproduces the internal distribution of the building, where public and private spaces are clearly defined.

AQSO folded auditorium, basement, ground floor and first floor plans, stalls, box set, gallery, loading areas

The auditorium stage is located at the rear of the plot, avoiding an excessive intrusion of the stage machinery at the square side and providing a wide loading area at the back. The building shows its more public image facing the square, where the access to the auditorium, situated on the first floor, becomes a large viewpoint which works as a foyer.
The subsequent circulation, in addition to the height variation described above, becomes the strategy that determines the profile of the auditorium since it is wrapped up in a wavy skin. This formal language makes the image of the building a reflection of its function.

AQSO folded auditorium, sections, auditorium angle, machinery box, acoustic ceiling

The relationship with the environment is particularly evident at the entrance level: an open and transparent space extends beyond the boundaries of the building, invading the nearest context and turning the subtle slope into a landscape element. The main entrance is marked by a curved wall that turns toward the street in a welcoming gesture, while the square is covered with pavement and green areas in a radial arrangement.
The building is vertically divided into four levels. The horizontal layout always maintains a distinction between the public area, located in the north, and the private, in the south. The different levels; basement, ground floor, foyer and stage machinery are linked together through wavy surfaces wrapping up the building and becoming circulation ramps inside.