This minimalist style clinic combines different white shades looking for delicate contrasts and a simple mixture of materials. The result is a clear space fully integrated with the furniture, which provides a sense of spaciousness and cleanliness.

Team:
Sergio Blanco
Carlos Martín
Manuel Martínez

Building area: 80 sqm
Location: Madrid, Spain
Client: Private

AQSO Zurbaran clinic, lacquered MDF, modular cabinets, filling cabinet

This clinic is located in the mezzanine of a residential building near the Castellana Avenue, in the heart of Madrid. Space is indirectly illuminated through several generous patios offering a homogeneous zenith light that is intensified by the dominant white atmosphere.

AQSO Zurbaran clinic, corridor
AQSO Zurbaran clinic, reception desk, white window blind

The arrangement of the spaces is based on a double circulation, one for the private rooms used by the staff and doctors and one for the public areas. The minimal style of the interior and the predominantly white colour is subtly contrasted by the different finishes of the materials, from glossy to matt, and by the translucent glass walls enclosing a surgery room.

AQSO Zurbaran clinic, entrance door, lacquered plywood, satin steel hinges

From the reception area, where a simple piece of furniture functions as an information desk, the patients enter into a neat, sober and clean environment that intends to transmit the professional and hygienic character of this private health centre.

AQSO Zurbaran clinic, glass wall
AQSO Zurbaran clinic, glass partition, stainless steel door handle, white walls

The combination of opaque and translucent planes articulates the program along the main corridor, where the different types of doors indicate the uses of the rooms behind. The interior elevation is made by modulated lacquered wood panels, including some built-in closets. The frozen glass used for the mobile partitions creates an atmospheric blue shade, which is contrasted with the warm brightness of the lights receding from the ceiling.