Burke house - projects | AQSO

Burke house

Private residence in Galway

 

 

Starting from a traditional house scheme, the building extends to incorporate the landscape and to enclose a courtyard. The building is arranged in two blocks, resting one on top of the other. The façade, made of mobile louvers, enables the landscape to be viewed from the inside and controls both the interior light and the privacy.

 

 

Building area: 232 sqm Location: Galway, Ireland Client: Private

 

In a country like Ireland, where many families live in private houses with a courtyard, extensions are a very common way to adapt the residence to new family situations.

 

AQSO Burke house louver facade night view sunset cozy warm interior

 

This house stands in a low density residential area near Galway. The flat landscape is characterized by green pastures divided in irregular plots and interconnected through small roads.

 

AQSO Burke house physical model metal trees

 

Starting from a traditional house scheme, with a rectangular shape, the existing building extends to the east side, to incorporate a bigger living room, an extra bedroom and a study upstairs. In contrast with the closed geometry of the existing volume, the rear of the house becomes a light concrete skin enclosing a new façade totally open to the backyard.

 

AQSO Burke house wooden floor concrete ceiling recessed light bedroom

 

The arrangement of the spaces and the interior circulation are solved with a simple approach. The daytime functions are interconnected while the bedroom becomes an independent volume. Both elements rely on each other, enhancing the shape of the staircase that connects them and releasing the façade into the garden. The wooden louvers that protect the front façade allow the incidence of the sun to be controlled while making the extension of the house a permeable piece linked with the outside.

 

AQSO Burke house bed room interior concrete wall recessed lighting

 

The program is completed with an outdoor spa placed in a small pavilion located in front of the house, whose size and language establish a dialog with the main building.