aqso arquitectos office, resort villas, concrete facade, garden, triangle, mountains, diagonals, windows, polished concrete

This hospitality complex located near Jishou, in the Xiangxi Tujia and Miao Autonomous Prefecture of Hunan, enjoys an outstanding location with views towards the valley crossed by the Aizhai Bridge and the Deben Scenic area.

Luis Aguirre
Hou Yu Zhuo
Miguel Palencia
Razvan Brezoianu

Location: Jishou, China
GFA: 32.575 sqm
Site area: 57.652 sqm
Client: Private developer

aqso arquitectos office, terrain analysis, contour lines, concept diagram, rational surface, simplified mesh, 3d modelling, road calculation, terrain transformation, architectural masterplan

The resort includes a series of luxury villas carefully integrated with the landscape, a clubhouse with services, amenities, ballroom, tearooms, conference centre and administrative facilities as well as a spectacular restaurant on the highest spot of the mountainous scenery.

aqso arquitectos office, landscape, gravel, mysterious scene, warm houses, cozy village, big windows, hotel in nature, luxurious villa design
aqso arquitectos office, pixelated landscape, concept diagram, road system, triangular roofs, quartz crystal, topographic transformation, hill, green, hardscape, softscape

The master plan blends the flexibility required by the rugged terrain with a modular system able to rationalise the arrangement and construction of the buildings. The hilly land is therefore transformed into an orderly three-dimensional mesh made of squares and triangles, able to adapt to the different levels.

This simplified net of points provides a circulation system of pathways for accessing the villas and a pattern that ensures all of them enjoy interesting views, privacy and have an optimum orientation, despite the density of the intervention.

aqso arquitectos office, access diagram, circulation, house roads, driveway, surface treatments, types of vegetation, triangular pattern, road system, flow diagram

In contrast with the systematic arrangement of the landscape and buildings, the road network adapts to the terrain with a sharper language, dividing the plot into clusters while minimising cuttings and embankments. The roads are intended for electric cars and pedestrian use and are paved with a porous surface that blends with the softscape.

aqso arquitectos office, shared surface, permeable pavement, concrete blocks, slope, road, pedestrian access, slow traffic, landscape integration
aqso arquitectos office, terrain sections, topographic analysis, building settlements, views study, roads, landscape, longitudinal section

The terrain is hence reconstructed into a sort of undulating origami pattern that pixelates the original landscape combining architecture and nature. The triangular polygons of the mesh become gardens with native vegetation, carefully curated to provide a patchwork of different tones and textures, adding variation and uniqueness to every corner of the village.

aqso arquitectos office, native vegetation garden, landscape design, triangular net, interconnected pathways, cost-effective solution, concrete facade, embed metal profile, houses in the forest
aqso arquitectos office, spiral staircase, curved glass balustrade, brass steps, white resin flooring, timber lining, sculptural stair, open to the landscape

The buildings extend the language of the landscape into the architectural realm. Each villa keeps a square proportion while the diagonal pitch roof introduces triangles sheathings.
The result is a captivating settlement, a charming village where repetition and randomness generate a human-made environment based on natural rules, a distinct balance between disorder and harmony.

aqso arquitectos office, house diagram, axonometric view, exploded 3d view, uses, spiral staircase, home spaces breakdown, room size, cool graphics

The internal layout of the houses is arranged around a central core with a spiral staircase connecting three levels. To minimise the number of typologies and to keep the construction system modular and cost-effective, the space planning is designed to fit with any orientation and terrain condition.
The day-use spaces are located on the lower floors, while the ensuite bedrooms enjoy the high ceiling under the pitched roof.

aqso arquitectos office, living room, luxury villa, resort, communal sofa, internal balcony, glass balustrade, huge glazing, big format, light, brass sliding door
aqso arquitectos office, typical floor plan, resort space planning, villa internal distribution, spiral staircase, double heigh space, cube house, square module

The monolithic massing aspect of the villas is reinforced with the selection of materials and the facade design. White render with brass inserts are used to clad the walls, while a warm inner timber lining is noticed through the informal disposition of openings.

aqso arquitectos office, bedroom, triangular roof, skylight, luminous space, white flooring, sleep in the forest, hotel in the mountain, luxury outdoors
aqso arquitectos office, villa section, triangular roof, cube house, multistorey home, double height space, spiral staircase, roof light

This contrast offers a particular sculpture quality to the homes, pure and sober outside while cosy, comfortable and warm inside.
The other buildings of the scheme share the same language but introducing subtle variations to express their function while creating a dialogue with the rest.

aqso arquitectos office, double heigh space, dinning room, triangular roof, timber lining, concrete pendants, visually connected floors, white flooring, shadow gaps

The block of apartments become a bigger version of the villas but keeping the same arrangement and size of openings. The club-house and restaurant, on the other hand, extend to occupy a more significant section of the base landscape grid so the buildings can host public functions, but their top has individual glazed pavilions resembling the villa's pitched roofs.

These translucent tents stand out from the rest of the village, becoming gathering viewpoints that, like enchanting lanterns, can be seen at night from the quiet innermost alleys of the resort.