spliced towers - projects | AQSO

spliced towers

High density residential complex in Guangyuan

 

 

The towers are conceived as a strong element in consonance with the surrounding hilly scene. The facade is a vertical structure composed of wooden and stone material. Contrary to the rational layout of the blocks, the landscape is based on a flexible and organic circulation.

 

 

Ground Floor area: 110000 m2 Location: Guanyuan, China Client: GP&D and private developer Engineering and consulting: LKS Ingeniería.

 

Guangyuan is a city in Southwest China, Sichuan Province. Located in a mountainous region on the banks of Jialing River, the urban center has expanded on the south bank of the river, where the project is located. The master plan is conceived in harmony with the surrounding hilly landscape. The buildings rise over the steep slopes becoming a milestone, a sober and expressive landmark, which solves the programme requirements by archiving the desired plot ratio and increasing the green area by minimizing the building footprint.

 

AQSO spliced towers, physical model, dark view
AQSO spliced towers, general elevations and sections

 

The Southern side of the plot has a strong residential character. It comprises blocks orientated North-South and surrounded by a park, where the public facilities are located. On the contrary, the Northern side is designed to have an urban atmosphere. The four main towers are located on top of a commercial podium, establishing a dialogue with the rest of the city.

 

AQSO spliced towers, facade detail, stone, wood, louvers
AQSO spliced towers, ground floor plan, landscape
AQSO spliced towers, first floor plan

 

The overall building façade combines a sober, domestic feel. The residential blocks stand out for the floor slabs, which are prominent horizontal elements containing a permeable skin made of sliding louvers. While the vertical and monolithic presence of the towers is reinforced by an irregular wood and stone cladding.

 

AQSO spliced towers, landscape, channel, retail space
AQSO spliced towers, facade construction detail, material

 

In contrast to the rational layout of the blocks, the green areas are provided with a flexible and organic circulation. Several roads of different character spread out from the centre connecting the different entrance points and emphasizing the elastic layout of the landscape. Its width is set according to the importance of each entrance. The spaces in between are designed with diverse types of vegetation, depending on their use.

 

AQSO spliced towers, towers type units and facade, axonometric view
AQSO spliced towers, residential units, floor plan

 

In order to optimize the ventilation and natural illumination of the units, each block width has been fixed to 12.5m, establishing a comprehensive structural system both for the buildings and the basement car park located underneath.