ramp up the 'mun - projects | AQSO

ramp up the ‘mun

Boilerhouse studios in Ballymun

 

 

The project is located in a neighborhood in Dublin affected by a process of urban regeneration. New studios are proposed to extend and occupy a neglected boiler house. The building encloses a plaza which becomes an upward urban landscape.

 

 

Building area: 1760 sqm Location: Dublin, Ireland Client: Ballymun Regeneration Ltd

 

Ballymun is a residential area in Northern Dublin. Its regeneration plan has gradually led to the introduction of a new urban model with low-density residential typologies, parks, leisure facilities and other infrastructure which have increased the significance of Ballymun within Dublin’s urban fabric.

 

AQSO Boilerhouse studios, bridge-building, perforated concrete facade, random layout, openings, chimney

 

The Boilerhouse studios aim to provide a new cultural center and intend to give the town a character of its own. This way, the project, regarded almost as a ‘surgical operation’, endeavors to bring a new public building while harnessing the underlying notion of social inclusion.

 

AQSO Boilerhouse studios, exhibition hall, metal structure, clear space, white interior

 

The transformation of the existing building and its program is intended to transcend beyond the boundaries of the site through the insertion of an urban plaza. The public space opens up the cultural center around it and positions the exhibitions and the artists’ studios at a more civic and urban orientated level.

 

AQSO Boilerhouse studios, floor plans, apartments, workshops and exhibition areas
AQSO Boilerhouse studios, facade, artist studio, roof-light, windows and big openings, double-height space, zenithal light

 

The plaza grows and slips into the surrounding space through a series of ramps and surfaces creating an amphitheatrical atmosphere. Visitors and residents can gather, meet, watch a street performance, observe passersby or enjoy the public urban life. One side of the surface rises up to the Boilerhouse roof, allowing street access to the open air exhibition area.

The project has kept the chimney of the old Boilerhouse as a part of the heritage of Ballymun and as a distinguishing feature of it’s skyline.

 

AQSO Boilerhouse studios, exploded axonometric view, isometric projection, components, residential units, ramp, roof, chimney

 

The distribution of the program is based on a sliding scale that goes from more public (along the west) to more private (along the east). This fact is also evident in the façade treatment, where the size of the openings and their density follows the gradual change the program inside. This way the skin of each of the three blocks keeps their individual identity but at the same time remains integrated in the same language.